Regler for tilsyn med eleverne på Nørrebjergskolen i skoletiden og i pasningstiden
Nærværende regelsæt er Nørrebjergskolens regler for tilsyn med elever.
De lokale regler er en opfølgning på centrale regler for tilsyn, som er beskrevet i ”Bekendtgørelse om tilsyn med folkeskolens elever i skoletiden” (BEK nr. 38 af 10/01/1995) og er i overensstemmelse med denne bekendtgørelse.
Bekendtgørelsens tekst er i det følgende gengivet i stort set fuldt omfang, men der henvises i øvrigt til bekendtgørelsens fulde ordlyd.
Tekster i ramme nedenfor er skolens lokale regelopfølgning på bekendtgørelsen. |
Skolens tilsynspligt:
§ 1. Kommunalbestyrelsen har det overordnede ansvar for, at der på den enkelte skole etableres fornødent tilsyn med eleverne i undervisningstiden, i frikvarterer og spisepauser mv.
Stk. 2. Skolebestyrelsen kan inden for de af kommunalbestyrelsen fastsatte rammer fastsætte nærmere principper for skolens tilsyn med eleverne.
Stk. 3. Skolens leder træffer beslutning om udøvelsen af tilsynet.
Stk. 4. Ved fornødent tilsyn forstås tilsyn med et indhold og et omfang, der findes nødvendigt og tilstrækkeligt ud fra vurderingen af de konkrete forhold, herunder
- elevernes alder
- aktivitetens art
- de stedlige forhold og
- lokalernes indretning og udstyr.
Ud over, at det fornødne tilsyn vurderes ud fra hensyn til elevernes alder, er det vigtigt, at tilsynets omfang og indhold på Nørrebjergskolen vurderes ud fra elevens kognitive funktionsniveau, idet en del af eleverne op gennem hele skoleforløbet har specielt behov for, at de voksne tager vare på deres sikkerhed. Tilsynets omfang vurderes tillige ud fra en elevs eventuelle sygdomme (epilepsi mm), som kan være årsag til, at der skal være et skærpet tilsyn. |
§ 2. Skolens pligt til at føre tilsyn med eleverne indtræder 10 minutter før undervisningen begynder, og ophører ved udløbet af det tidsrum, som naturligt medgår til, at eleverne forlader skolen ved undervisningens ophør.
Stk. 2. I tilfælde, hvor elever møder mere end 10 minutter før undervisningens begyndelse, eller hvor elever ikke forlader skolen direkte efter undervisningens ophør som følge af en tilrettelagt befordringsordning eller som følge af skolefritidsordningens åbningstider eller andre særlige forhold, må der indgås en særlig aftale om tilsynets udførelse, såfremt de lokale myndigheder i så fald anser et tilsyn for nødvendigt.
1. Hvornår gælder reglerne:
|
Tilsynspligtens område :
§ 3. Tilsynet omfatter i stedlig henseende elevernes ophold og færden i skolens bygninger og på skolens arealer. Tilsynet omfatter endvidere elevernes overholdelse af skolens forskrifter på fortovs-, gade- eller vejarealet umiddelbart ud for skolen. Skolen kan i den forbindelse tage initiativ til oprettelse af en skolepatrulje. Elevernes skolevej i øvrigt, herunder eventuelle befordringsordninger som benyttes af eleverne, er ikke omfattet af skolens tilsyn.
§ 4. Hvor undervisningen er henlagt til lokaliteter uden for skolen, skal der, når forholdene kræver det, etableres fornødent tilsyn med elevernes færden mellem de pågældende undervisningssteder. Tilsynspligten omfatter tillige en eventuel fælles befordring til og fra arrangementer, som skolen forestår.
Bestemmelserne i § 4 gælder også, hvis pasningsaktiviteter er henlagt til andre steder uden for skolen. |
Ved bestemmelserne i § 4 skal der her gøres opmærksom på, at der er et særligt ansvar hos skolens personale for, at der er etableret det fornødne opsyn med alle elever, når disse er med skolen på ekskursioner, kolonier eller lejrskoler, - dvs. ved al færden uden for skolens areal. |
Tilsynets nærmere indhold
§ 5. I undervisningstimerne påhviler det skolen/den enkelte lærer at føre tilsyn med de elever, som skal undervises.
Stk. 2. Hvis der i en klasse dannes hold eller grupper, der opholder sig i forskellige lokaler, kan tilsynet med eleverne udøves gennem bl.a. forudgående instruktion. Tilsvarende gælder, når en elev som led i undervisningen forlader skolens område.
Stk. 3. Der kan kun, hvis vægtige grunde taler herfor, gives den enkelte elev tilladelse til at forlade skolen i en undervisningstime.
Stk. 4. Skolens tilsynsforpligtelse er ikke til hinder for, at elever, der i særlig grad forstyrrer undervisningen, udelukkes fra resten af timen.
§ 6. Hvor undervisningen foregår i lokaler og på steder, som rummer særlige risikomomenter, fx fysik/kemilokaler, sløjdlokaler og idrætslokaler og -anlæg, påhviler der skolen en skærpet tilsynsforpligtelse.
Stk. 2. Hvis der på specielle områder er givet særlige sikkerhedsforskrifter eller lignende, påhviler det skolen at påse, at disse forskrifter overholdes.
§ 7. Omfatter undervisningen i idræt også svømning, skal den lærer, der forestår undervisningen, have kvalifikationer svarende til uddannelsen til svømmelærer.
Stk. 2. Skolen skal sikre sig, at de fornødne sikkerhedskrav i svømmehallen er opfyldt.
§ 8. I tilfælde, hvor undervisningen afbrydes af skemabundne mellem timer, kan ældre elever vælge at opholde sig på skolen eller forlade den.
Stk. 2. Skolebestyrelsen kan beslutte, at bestemmelsen i stk. 1 finder tilsvarende anvendelse i frikvarterer og ved tilfældigt opståede mellem timer.
Stk. 3. Hvor særlige grunde taler derfor, kan skolens leder uanset bestemmelserne i stk. 1 og 2 forbyde enkelte elever at forlade skolen. Endvidere kan forældrene forlange, at deres barn forbliver på skolen i frikvarterer og mellem timer.
Stk. 4. Hvor hensynet til det forsvarlige ikke taler imod, kan der, efter et konkret skøn, gives en elev tilladelse til at forlade skolen.
Generelt er elever på Nørrebjergskolen under konstant tilsyn fra en ansat i den tid, hvor der er tilsynspligt. 1) Hovedreglen for tilsyn med Nørrebjergskolens elever er, at der som minimum føres et ”visuelt” opsyn med elevernes færden. 3) Elever, som af både elevens pædagogiske kontaktpersoner (ansatte) og af forældre skønnes at være selvhjulpne både praktisk og socialt, kan i perioder være uden for den ansattes visuelle opsyn, såfremt det skønnes forsvarligt. Dette kræver altså, at lærer og pædagog er enige om vurderingen eleven. |
Tilsynet under ekskursioner mv.
§ 9. Tilsynet omfatter elevernes deltagelse i ekskursioner, virksomhedsbesøg, idrætsarrangementer, badning og lignende, der arrangeres eller formidles af skolen. Tilsynet omfatter endvidere lejrskoleophold og skolerejser, der indgår i skolens virksomhed, eller hvor skolen er arrangør.
§ 10. Under elevernes ophold i praktik mv. i virksomheder og institutioner er eleverne ikke undergivet et egentligt tilsyn fra skolens side. Imidlertid påhviler det skolen at gribe ind, hvor man bliver opmærksom på, at hensynet til eleven tilsiger det.
Stk. 2. Eleverne er i praktikperioden omfattet af de sikkerhedsforskrifter, der gælder for vedkommende arbejdsplads, og som er fastsat i eller i henhold til lovgivningen om arbejdsmiljø.
§ 11. Badning under ekskursioner, lejrskoler, hytteture eller lignende må alene finde sted, hvis det kan foregå under betryggende forhold.
§ 12. Det påhviler skolens lærere at henlede skolelederens opmærksomhed på faremomenter, der skyldes indretning af skolens bygninger, skolegårdens indretning mv.
Vedr. § 12 gælder teksten ligeledes skolens pædagoger. Der henvises i øvrigt til reglerne ovenfor punkt 1-8. |